Check arbeidsovereenkomst

 

Hoe belangrijk is het om de arbeidsovereenkomst voorafgaand aan de daadwerkelijke werkzaamheden te laten checken?
Een werknemer die van baan wisselde kwam nog eens bij Staywise langs om over de ontbindingsprocedure met betrekking tot zijn oude werk te praten. Onlangs konden wij Robin (niet zijn echte naam) behoeden voor een potentieel conflict.

Nieuwe baan, nieuw arbeidscontract
Robin vertelde dat hij een nieuwe baan als systeembeheerder had gevonden. Nadat hij -op ons verzoek– zijn nieuwe arbeidsovereenkomst liet zien, bleek dat het hier een tijdelijke arbeidsovereenkomst betrof, waarbij er een te lange proeftijd en ook een concurrentiebeding in stond, die er niet in mochten staan.

Wat zegt de wet eigenlijk over een concurrentiebeding bij een tijdelijk contract?
Een concurrentiebeding bij een tijdelijk contract is niet toegestaan. Een werkgever kan hier een uitzondering op maken wanneer er een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang aantoonbaar gemaakt kan worden. Denk hierbij aan een werknemer die toegang krijgt tot cruciale bedrijfsgegevens zoals prijstactieken, inkoopvolumes en andere strategische bedrijfsinformatie.

Uitkomst voor Robin
Omdat Robin zich goed liet informeren kwam hij goed beslagen ten ijs in de onderhandelingen voor zijn nieuwe arbeidsovereenkomst. Hoewel een concurrentiebeding zoals deze bij geen enkele rechter stand had gehouden is het prettig dat Robin snel wist dat er zaken in het arbeidscontract stonden die er eigenlijk niet in mochten staan. Een probleem zoals dit voorkomen is uiteraard veel goedkoper en gemakkelijker dan achteraf via een rechter oplossen! Wil jij je arbeidsovereenkomst ook laten checken? Bel Staywise voor een afspraak!